На 25 октомври в Кюстендил се отбелязва Ден на българо-израелското единство. Това каза пред "Фокус“ историкът доц. д-р Ангел Джонев. По този повод къща музей "Димитър Пешев“ работи с вход свободен.

"Къща музей "Димитър Пешев“ беше официално открита на 25 октомври 2002 година от посланика на Държавата Израел Негово превъзходителство Емануел Зисман и тогавашният кмет на град Кюстендил инж. Кирил Алексов. На тази дата, в двора на музея, бяха събрани почитателите на делото на Димитър Пешев и на Спасителите на българските евреи, на Кюстендилската акция. На Асен Суичмезов, Владимир Куртев, Иван Момчилов, на Петър Михалев. Тук бяха техните сродници, техните наследници. В тази свещена обстановка започна да действа къща музей Димитър Пешев“, разказа доц. д-р Ангел Джонев.

По думите на историка това място на памет неотклонно изпълнява своите задачи в продължение на повече от две десетилетия.

"Денят на българо-израелското единство дойде по съвсем естествен начин, защото къща музей "Димитър Пешев“ се явява рожба именно на това сътрудничество. През 2002 година, а и по-късно, от страна на Държавата Израел и на българската общност там къща музей "Димитър Пешев“ винаги е имала съюзник“, заяви Ангел Джонев.

Той посочи, че не трябва да се забравя това, че основният дарител за изграждането на този музей е Съюзът на българските евреи в Израел, редица индивидуални дарители – хора, показали отношение към Спасителите на българските евреи и Кюстендилската акция.