Кюстендил прилага комплексен подход към образованието. Това каза в интервю за "Фокус“ Нели Петкова, директор на Дирекция "Култура, образование, младежки дейности, спорт и туризъм“ към Община Кюстендил. По думите й, през годините с иновативен и комплексен подход към образованието, са въведени добри практики, които по-късно са възприети в цяла България. Кюстендил е първата община в България, която е осигурила безплатни детски градини за всички деца - 8 години преди това да се случи в цялата страна. Детските градини в града са заработили целогодишно, за улеснение на родителите, които в предишни времена е трябвало сами да се справят през лятото.

С решение на Общинския съвет е въведено задължително предучилищно образование на децата на 4-годишна възраст в детските градини. "Кюстендил е и първата община в България която въведе целодневна организация на учебния процес и то във всички начални и основни училища – от I до VII клас. Осигурен е транспорт на децата и учениците от населените места, в които няма детски градини или училища. Подсигурява се изхранване с топла и здравословна храна от Общинско предприятие "Ученическо хранене“, каза Нели Петкова.

Тя посочи, че от 2008 година действа Общинска програма за закрила на деца с изявени дарби, а през 2012 година е учреден фонд за еднократни общински стипендии, които се дават след провеждането на тест с учениците от VIII до XI клас. През тази година са наградени 53 ученици, а общата стойност на стипендиите е 12 100 лева. За периода от 2020 година до 2023 година по Общинската програма за закрила на деца с изявени дарби са наградени 910 ученици, отпуснатите средства са близо 53 000 лева.

"Общината инвестира средства и в пълноценното развитие на учениците чрез извънкласна и извънучилищна дейност. Това става в Центъра за подкрепа за личностно развитие – Обединен детски комплекс. Там децата се ангажират не само през учебната година, но и през лятната ваканция“, коментира Нели Петкова. В рамките на годината са обхванати 523 ученици. В същото време се осъществяват и дейности за кариерното им ориентиране.