Тази вечер в Кюстендил официално беше открито деветнадесетото издание на Международния фолклорен фестивал "Сребърна пафта“, предаде репортер на "Фокус“. Началото беше дадено на сцената пред общинския драматичен театър. Официални гости бяха кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, председателят на Общински съвет – Кюстендил Иван Андонов, директорът на Общински драматичен театър Чавдар Ненов, директорът на Дирекция "Култура и духовно развитие“ към Община Кюстендил Димитрина Укалска.

По време на откриването беше посочено, че фолклорът на всеки народ е съвкупност от песни, танци, приказки и обичаи. През годините той се променя и обогатява, но продължава да носи душевността на хората които са го създали. Гостите на фестивала ще имат възможност да се потопят в ритъма на фолклорната музика, да се насладят на прекрасните български и чуждестранни танци.

Международният фолклорен фестивал се утвърждава като едно от важните събития в културния календар на града. За поредна година той дава възможност на хората да се докоснат до красотата и магията на фолклора на различните народи, до техните бит и култура. Всяка година фестивалът разширява своите граници и приема все повече посланици на фолклора от точки на света.

Директор на фестивала е председателят на читалище "Пауталия“ – Кюстендил, художествен ръководител и хореограф на танцов ансамбъл "Пауталия“ Валентин Кенов.

Музикалният форум е в рамките на три дни. Всяка вечер от 18.00 часа на сцената пред общинския драматичен театър започват концертните прояви. Мексико, Индонезия, Филипини, Армения, Република Сърбия и България.  Всички участници ще получат грамота, почетен плакет за участие и други подаръци.

"Прекрасно е да видиш целия свят, събран в няколко мелодии, в няколко песни на този красив площад. Убеден съм, че предстоят вълшебни мигове за всички, много настроение. Прекрасни мигове и светъл празник на всички“, пожела кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Фестивалът започна с изпълнението на Танцова формация "Нова генерация“ от Кюстендил.

Венцеслав ИЛЧЕВ