Кюстендил отбелязва официалния си празник – "Кюстендилска пролет“, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. Тържествата започват от 11.00 часа пред Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“, където ще се отслужи молебен за здравето на кюстендилци и ще се състои ритуал по предаването на символите на града.

Програмата ще продължи с празнично шествие от картинната галерия до площад "Велбъжд“, където девойка "Кюстендилска пролет“ ще отправи поздрав до всички кюстендилци. От 13.00 часа на сцена "Базиликата“ в лесопарк "Хисарлъка“, Румяна Попова ще бъде специален гост в празничната програма и ще зарадва кюстендилските си почитатели с българския фолклор. Пред художествената галерия пред жителите и гостите на града ще се изявят танцова формация "Нова генерация“ и вокална група "Калпазани“, на сцената в лесопарка ще се представят фолклорен ансамбъл Родолюбие и танцовите формации "Партньори“ и "Жива вода“.

Празникът “Кюстендилска пролет" е осъвременено културно наследство и пресъздаване на древната местна традиция; той е съчетание от култовите практики на траки и римляни и почитта им към соларните божества и лечители Асклепий, Хигия, Телесфор, Аполон и Дионис. Допълнен от християнската семантика на Средновековието, с интерпретации на легендата за Свети Четиридесет мъченици и посветеното им оброчище нa хълма над града –"Хисарлъка“. От незапомнени времена, в деня на пролетното равноденствие - 21 март, което съвпада със старото честване на паметта на Св. Четиридесет мъченици, жените месели обредни пити, възнасяли ги на светото място в Хисарлъка и ги разчупвали за здраве и успех на дома.

Венцеслав ИЛЧЕВ