Кюстендилската общественост отбеляза 100 години от смъртта на революционера Тодор Александров - последния цар на планините - както го наричат съвременниците  и последователите му, предаде репортер на "Фокус". Годишнината беше почетена с панихида в храм "Успение Богородично“ и с поднасяне на цветя пред паметника на Тодор Александров, който се намира в градинката пред Община Кюстендил. Отбелязването на годишнината беше организирано от дружеството "Св. св. Кирил и Методий“.

Тодор Александров Попорушев е български революционер, член на Централния комитет и лидер на Вътрешната македонска революционна организация. На 31 август 1924 година, на път за конгрес на серчани в Лопово, Пирин планина, Тодор Александров е убит в местността Равна бука край село Сугарево.

"Нашето дружество поменува 100 години от смъртта на Тодор Александров и 34 години от смъртта на Ванчо Михайлов. Събирам и отдаваме почит пред тези велики българи, дали живота си за свободата на България и Македония. Трябва да се помнят, да се тачат тези велики хора“, каза Владимир Миланов, председател на кюстендилското сдружение.

В отбелязването на годишнината се включиха и гости от Скопие.

Миланов посочи, че с трезвата си преценка и лидерски качества, както и безграничната си любов към родината, Тодор Александров остава завинаги в сърцата на българите.