Десетки участници преминаха през Кюстендил като част от международната инициатива "Пробег на мира“, в която се включи и Община Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. Те изминаха няколко километра през центъра на града и стигнаха до площад "Велбъжд“, където предадоха горящия факел на мира – символ на глобалната кауза.

В щафетното бягане се включиха както кюстендилски състезатели от различни спортни клубове, така и доброволци от Англия, Шотландия, Нова Зеландия, Мексико и Исландия. Те предадоха посланието за мир на основателя на инициативата Шри Чинмой.

На сцената ги посрещна кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, а гласовитите малчугани от вокална група "Калпазани“ изпълниха детския химн на града под "Хисарлъка“. Горящият факел символизира стремежа на човечеството към мир и световно единство. 

Инж. Атанасов приветства гостите и посочи, че Кюстендил е град с хилядолетна история. Град, дал пример на целия свят за мир. Градът на Димитър Пешев – Спасителят на българските евреи. Един акт, тръгнал от малък град като Кюстендил, но пример в световната история.

"Кюстендил излъчва послание за мир. Сега имаме нужда повече от всякога да се обединим. Сега е моментът да излъчим посланието за мир и се надяваме то да стигне до повече хора. Всички религии трябва да се обединим, всички трябва да се молим за мир. Площадът е пълен с деца – това е нашето бъдеще. Те заслужават да живеят в мир. Те имат правото да живеят в мир. Те са нашето бъдеще и ние сме длъжни да го направим за тях“, каза инж. Атанасов. Той подари на бегачите репродукция на картина от големия български художник Владимир Димитров – Майстора.

Младите футболни надежди на Кюстендил изписаха с телата си думата "МИР“, а след това в пространството между Обредния дом и черквата "Свето Успение Богородично“ беше засадена дърво от вида "Японска вишна“.

От града на Майстора бегачите се отправиха към граничен пункт "Гюешево“, където ще продължат тичането през Република Северна Македония и Република Сърбия, до финала в Унгария.

Кюстендил тази година имаше привилегията да бъде част от европейския маршрут на световния пробег и да посрещне факела, запален на 6 март от папа Франциск, с което е даден старт и благословия на 21 000-километровото пътуване през Европа. Инициативата обхваща над 150 страни и обединява бегачи от цял свят, превръщайки ги в посланици на мира.