В Кюстендил се проведе форум на тема "Промени в районите на планиране, включени в Картата на регионалните помощи на Република България за следващия програмен период“, предаде репортер на "Фокус“. Дискусионната среща беше организирана от  Кюстендилска търговско-промишлена палата, с домакинството на Община Кюстендил.

Включиха се български евродепутати, народни представители, представители на общините, областни управители, представители на бизнеса и други.

Фокусът на форума беше поставен върху възможностите за промени в районите на планиране, включени в Картата на регионалните помощи на Република България за следващия програмен период, които пряко засягат финансирането на бизнеса от Европейските фондове и общините.

Според организаторите, запазването им в така действащата Карта поставя в дискриминационно положение бенефициентите от Югозападна България при усвояването на средства от ЕС в периода 2021-2027.

По този начин фирмите от областите Благоевград, Перник, Кюстендил и София-област нямат равен старт с фирми от другите региони и изостават в своята конкурентоспособност и условия за устойчиво създаване на заетост, което от своя страна засилва общото изоставане в икономическото развитие на четирите области в сравнение с другите райони в страната.               

"Това е проблем и ние много отдавна търсим и предлагаме решение. Предстои отново да се разглежда в България, а и на ниво Европейски съюз. Нашата идея е да покажем проблемите и несъответствията, както и да предложим конкретните решения, защото общините и бизнеса в Югозападна България са изключително ощетени“, каза Йордан Беловодски, секретар на Търговско-промишлената палата – Кюстендил. По думите му трябва да се променят районите в страната и да има едно окрупняване.

Председателят на Кюстендилската търговско-промишлена палата Ваньо Костадинов подчерта, че темата е изключително важна за развитието на общините от Югозападния планов регион и пряко засяга бизнеса в тези общини.

Кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов заяви пред участниците във форума, че подкрепя казаното. "На ниво региони картината изглежда добре заради София, но ако слезем на ниво области или на ниво общини, не трябва да ни е срам, но Кюстендил е Видин“, каза Огнян Атанасов.

 

Участниците в срещата излязоха и с общо становище по темата.