Напълно оборудване е зоната за тихи игри и почивка в парка при Общински драматичен театър, предаде репортер на "Фокус“. Маси за шахмат, табла, "Не се сърди, човече“, "Хнефатафл“ или викингски шах, дама. Има и игрално поле за шахмат с големи фигури.

"Това е едно прекрасно място в Кюстендил. Направени са блоковете на всички маси за игра. Надявам се, че това ще бъде едно любимо място за децата, където ще могат да прекарват своето свободно време – обучавайки се или играейки любимите си игри, а не прекарвайки ги пред телевизора, компютъра или телефона. Идеята е децата максимално да се отдалечат от електронните си устройства и да могат да се занимават и да развиват своя умствен потенциал“, каза кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов.

Фигурите за игра ще могат да се вземат от касата на театъра, която работи през целия ден. При получаването на фигурите се оставя депозит от 5 лева, който ще се връща при връщане на фигурите. Целта е да не изчезват игралните фигури и да се гарантира, че повече хора ще могат да се докосват до тях и да играят.

Най-въодушевени от новата придобивка бяха децата, които веднага се възползваха от възможността да се упражнят в игрите. Родителите също одобряват инициативата.

"Забавно за децата и за родителите. Много е приятно, с фонтаните. Децата ще предпочетат да се забавляват тук. Кътът е много симпатичен. Вече сме тук от 1 час и не усетихме как минава времето. Трябва да има такива кътове“, коментираха родителите.