Интересно събитие ще се състои в центъра на Кюстендил, във вътрешността на Средновековната Пиргова кула, предаде "Фокус“. То е организирано от читалище "Асклепион“ и Регионалния исторически музей в града, а началото му е от 17.30 часа.

"Пирговата кула на духа“ ще ознаменува празника на хората, избрали пътя на изкуството в две от направленията му – музика и поезия.  В навечерието на Световния ден на музиката и поезията на втория етаж на отбранителната кула ще се съберат музиканти и поети от различни възрасти, разгръщайки своя талант.

Със своите картини творците Юлиан Цветанов, Теодора Сърбинска, Детелина Тихолова и учениците от паралелката "Компютърен график“ към ПМГ – Кюстендил ще сгреят каменните зидове на сградата, пазеща векове наред духът на Кюстендил.

Слухът на гостите ще бъде завладян от фините звуци на цигулка, тамбура и глас, сътворени от Невина Данчева, Валери Димчев и Димана Крумова.

Във вътрешното пространство на триетажната сграда, изградена от ломени камъни и тухли, пред огнището и отворените бойници, ще се леят словата на поетите Митко Бинев, Магдалена Дикова, Габриела Панова, Михаил Калдъръмов, Мирослава Салмова, Даниела Виткова, Детелина Тихолова, Виолета Атанасова, Валентин Дишев и Владо Каперски.

В духа на вековната история на Кюстендил ще се представят творците на настоящето с последващ разговор за бъдещето.