С палитра от празници, фестивали и културни събития се слави градът на художниците. През последните години Кюстендил се превръща в културната столица на Западна България. В интервю за "Фокус“ началник на отдел "Култура и духовно развитие“ към Община Кюстендил Дима Укалска посочи, че градът под "Хисарлъка“ предлага събития от всички сфери на културния живот.

 "Моите наблюдения са от годината, през която започнах работа. Няма да забравя момента, в който решихме да правим културен календар и да описваме събитията. Тогава нямаше с какво да го запълним. Сега, месечният културен календар не може да побере събитията, които се случват в нашия град. Това е един дългогодишен труд. От 2008 година нещата се получават, когато човек работи и когато има желание. Нашият град е известен с древната си история. Това е град, докоснат от боговете. Град на художниците. Това е градът на хората които останаха да работят за него. Останаха с желание, с любов да творят и да запазят онази вибрация на града и трептението, което го има – улавяме го и продължаваме. Засяваме семената, някои от тях дават добри плодове, каквито са празниците ни“, разказа Дима Укалска.

Тя припомни основните празници на града – "Кюстендилска пролет“, "Панагия – Въздигане на хляба“, Празник на черешата и Празник на плодородието. Това са четирите празника, привличащи много хора. Началникът на културния отдел постави акцент и върху фестивалите, някои от тях съществували в годините. Сред тях са фолклорните форуми "Пауталия“ и "Сребърна пафта“. "Фестивалът  "Хисарлъка Experience" е фестивалът, който за три години успя да направи това, което други фестивали и празници не могат да направят за десет години, но това са младите хора, бързата информация. Това са нещата, които в последните години се появиха. Появиха са и националните награди“, каза Дима Укалска. Едната от тях е Националната награда за живопис на името на Майстора, възстановена през 2013 година. Другата е Националната награда за музика и музикално изкуство на името на академик Марин Големинов. Тя е от 2016 година. На името на академик Иван Лазаров е възобновена Национална награда за скулптура. "Това са национални награди. Това са средства които общината отпуска, за да може да стимулира на национално ниво хората на изкуството“, сподели Дима Укалска.

По думите й Община Кюстендил отпуска много средства за многобройни събития. "Тя инвестира в това, да бъде забелязан нашият красив град. Да може да споделим това, което имаме“, каза Укалска. Според нея непрекъснато се търсят нови неща, но вече е поставена основата, о това позволява и едно по-високо ниво. "Кюстендил има още какво да покаже на своите гости. Кюстендилци имат творчеството, желанието и енергията градът да стане туристически център и това, което се случва на празниците, да стане едно ежедневие. Само така може да запазим духа на нашия уникален, древен и любим Кюстендил“, сподели Дима Укалска.