Есента е един от най-вълнуващите сезони, когато природата се обагря в ярки нюанси на жълто, оранжево и червено. Във въздуха се носи мирис на влажна пръст и зрели плодове, а денят започва да се скъсява, предлагаща уникален уют.  

"Фокус“ ви разказва за един град, недалеч от София, само на 90 км. Изворният град Кюстендил, събрал осем хилядолетна история, предлагащ много красота и топлина през този сезон.

Градът, известен със своя климат и природни богатства, привлича посетители през цялата година. Според мнозина, обаче, есента е сезонът, в който Кюстендил и неговите околности най-много омагьосва с неподправен чар.

По време на студените месеци, посещението на термални бани става още по-приятно. Топлите минерални извори са идеални за релаксация и поддържане на здравословно състояние. А около Кюстендил са разположени 40 минерални извори с температура 73 градуса и дебит 23 литра в секунда. Това прави града едно от най-предпочитаните кътчета за релаксация в страната. Всеизвестен факт е, че минералната вода има силата да лекува:

Репродуктивни проблеми; неврологични и кожни заболявания; опорно-двигателни проблеми; хронични заболявания; възпаления на гръбначния стълб; Проблеми с черния дроб и стомаха; Камъни в бъбреците . Но това не е всичко, което кюстендилската вода може да направи с нашето тяло. Тя е с богато съдържание на сяра, което действа изключително благоприятно върху кожни възпаления като екземи, дерматити и псориазис.

Географското разположение на Кюстендил съчетава възможно най-благоприятните за човешкото здраве фактори – умерен климат, чист въздух и минерални води, едни от най-горещите в страната. Гостите на града могат да направят своя избор както между хотели с 3 и 5 звезди, така и малки семейни хотели и къщи за гости с изключително гостоприемство. 

Възможностите на балнео и СПА туризма се допълват от още много разнообразни видове туризъм: културен, фестивален, планински, образователен, приключенски, селски, спортен.

Римски терми, древни бани, църкви, джамия и крепости са само част от всички забележителности в Кюстендил, които ще ви накарат да се пренесете в отминали епохи.

Още в района: Крепост "Хисарлъка“, Вековните секвои, Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“, Средновековната църква "Свети Георги“, Полско-скакавишки водопад и манастир "Свети Лука“.

Кюстендил през есента е истинско бижу, което съчетава природна красота, културни богатства и възможности за релаксация.