Кюстендил е част от кампанията "Да изчистим България заедно“, съобщиха от пресцентъра на Община Кюстендил. Акцията по почистване ще започне от 9.00 часа. Определени са два пункта. Единият е градинката между улиците "Цар Освободител“ и "Дупнишко шосе“, а вторият пункт е над кооперативния пазар, при "Дом на ловеца и риболовеца“. За почистването са осигурени ръкавици и чували.

Сдружение "Чиста Струма“ също е определило няколко зони за почистване. Първият пункт е в село Слокощица, в близост до река Новоселска. Вторият пункт е село Горна Гращица, в близост до един от притоците на река Струма, а третият пункт се намира в село Соволяно, местност Умни дол, в близост до река Бистрица.

Община Дупница също подкрепя инициативата. Всеки жител на общината може да почисти посочена от него локация, а събраните отпадъци в чувалите по време на кампанията могат да се разполагат до най-близкия съд за битов отпадък до локацията на почистване или предварително заявеното място, след което Община Дупница ще осигури транспотирането им.