Курсант старшина II степен Екатерини Пенкова от специализация "Корабоводене“ във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров“ обра овациите на Командването на румънския учебен кораб "Мирча“. По време на практиката си на румънския ветроход, която се осъществява по програма "Еразъм+“, старшина II степен Пенкова впечатлява командира на "Мирча“ – Силвио Мораро, командващия платната – Стефан Скутелнику, и Габриел Томицъ – началник на екипажа на похода, с бързината и уменията си за катерене по въжетата на ветрохода.

Командирите я оставят да се изкатери до 40 метра, което е почти най-високата точка на платното, високо общо 44 метра. Офицерите коментират за нея, че е решителна и пъргава, а Скутелнику споделя в личен разговор с Пенкова, че за първи път, откакто прави учебни плавания, вижда някой да е толкова добре подготвен.

Курсант Пенкова е на практика на борда на “Мирча" до 8 август 2024 г. Своя плавателен стаж, заедно с нея отработва и курсант старшина II степен Димитър Чотов от специализация “Корабни машини и механизми". Двамата не скриха, че са очаровани от практиката и допълниха, че са били приети от останалите кадети много радушно. За Пенкова – това е втората практика по “Еразъм+" в Румъния. При първата се обучава в рамките на един семестър във Военноморската академия на Румъния “Мирча чел Батран".

Курсантите от ВВМУ, заедно с още шестима кадети от военноморски академии в Полша, Латвия, Испания и Турция, отплаваха от Констанца на борда на “Мирча" на 26  юни 2024 г. и достигнаха Пирея (Гърция) в последния ден от месеца. Предстои да преминат още през пристанищата в Ливорно, Тулон, Палермо и Бодрум. След това ветроходът ще се отправи към Констанца, а оттам възпитаниците на Морско училище ще се завърнат във Варна.