Курсът по китайски език и култура за поредна година ще се проведе в Смолянското село Момчиловци, съобщи за "Фокус“ кметът Сийка Суркова. Той ще започне на 8 август и ще продължи до края на месеца. "Освен езикови обучения, предвидени във възрастови групи за деца и възрастни, два дни в седмицата ще има интересни лекции, свързани с Китай. Уикендите пък са отредени за различни уъркшопове, които в предходните години са привличали интереса на много хора от региона“, допълни Суркова.

Тя поясни и защо точно в Момчиловци и защо точно курс по китайски език и култура ще се проведе там. Главната причина за това е топлата връзка на млякото с марка "Момчиловци“, което се произвежда в Шанхай и е едно от най-популярните млека в тяхната страна. "Освен това компанията, която го произвежда прави невероятна реклама на Момчиловци като място за здравословен начин на живот и място на дълголетието. Много от хората, които консумират това мляко знаят за нашето село. Не малко от тях особено преди пандемията търсеха възможност да дойдат до нашето село“, уточни кметът.

Всеки, който се е записал в курса ще получи безплатни материали. Той се организира за поредна година от институт "Конфуций“ – София. "Изключително добро партньорство имаме през годините с тях. Квалифицирани преподаватели ще обучават малки и големи в курса по китайски език и култура. Освен това ще има лекции за археологическите съкровища на Китайската цивилизация, както и за развитието на християнството в Китай – нещо, което много от хората не знаят. Ще се разказва и за грандиозните постижения на китайското строителство – там наистина има какво да научим, а уъркшоповете през уикендите ще са посветени на китайската медицина – нещо изключително интересно за хората, които се интересуват не само от езика и културата, но и за начина на лечение, който е специфичен и изключително ефикасен. За здравословното хранене също ще се говори през тези дни, както и за калиграфията и за тай дзи – едно изкуство между гимнастика и бойно изкуство, което през годините е събирало доста любители“, обясни Суркова.

Курсът все още е отворен за записвания, така че всеки, който желае може да позвъни в институт "Конфуций“ или да се обади в кметството в Момчиловци и да направим списъка за предстоящото обучение, интересът е голям както обикновено. Вече сме получили записвания от хора от цялата страна, каза още кметът на родопското село.

Нели ГЕРГЬОВСКА