Къпачите "изкъпаха“ за здраве, младо и старо в Кула, предаде репортер на "Фокус“. По вековен обичай в граничния на Сърбия град пресъздадоха народния обичай "Къпачи“, с който в нощта на 19 и през деня на 20 януари се отбелязва Йорданов и Ивановден.

Минусовите температури и снега не изплашиха младите мъже-ергени да "изкъпят“  жителите на градчето. Облеченият като младоженец, върви винаги до друг къпач, облечен като булка, за да я пази, разказват за обичая от местното читалище "Просвета 1882" в Кула. Булката е главният къпач-този, който къпе за здраве именниците и всички, които са били младоженци през изминалата година. Затова й тя носи котле, пълно със светена вода.

Останалите  от групата, които винаги са нечетен брой, са къпачите, по време на целия ритуал мълчат, за да не ги разпознаят по гласа и задачата им е да къпят хората за здраве.

През нощта на 19-ти къпачите обикаляха къщите на всички именници, а днес през деня на Ивановден до 12 часа на обяд обикаляха из целият град.

Костюмите на къпачите са автентични, предавани от дядовци и прадядовци на внуци, извадени от старите ракли - кабаниците, навущата, беневреците, които са основна част от белодрешната  мъжка носия. Те се шият от бяла аба, с къса горна част и тесни крачоли, които стигат до глезените .

По време на ритуала днес не мина без "схватка“ между къпачите и жители на градчето. Тези, които искаха да разпознаят булката, бяха  изкъпани на градския кладенец, разказаха очевидци на ритуал.

Ритуалът накрая завърши с много настроение и дарове за групата къпачи, които жителите на Кула дариха с пуканки, месо, суджуци, вино и пари-за здраве. А звънците, с които звъняха къпачите по време на обиколката си, успяха да изгонят и изплашат злите духове.  

Ирена Данаилова