Кумичка на Пролетния празник "Цветница 2022“ в Ловеч стана Мирослава Карамишева (16 г.), танцьорка в Младежки състав при Център за подкрепа за личностно развитие - Общински детски комплекс, Нейното венче беше най-бързо в пролетните води на Осъм и, според народното поверие, тя е избраницата. Това съобщиха от Общината.

Честит празник на всички и нека Господ ни дарува с много благодатни и успешни години, обърна се към хората Ловчанският митрополит Гавриил. По-рано в неделния ден той отслужи Златоустова Света литургия в катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий“.

На сцената Мирослава получи от кмета Корнелия Маринова корона от пролетни цветя и традиционен подарък за здраве. Момичето е ученичка в девети клас в Профилираната природо-математическа гимназия и танцува в състав "Ловеч“.

Кметът на Ловеч каза:

"Символно е нейното име, защото Мирослава означава слава на мира и мир на света. Пожелавам благополучие и здраве във всеки дом!“

Преди това имаше празнично шествие от катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий“ до Богоявленския мост. След ритуала "По вода“ шествието стигна до сцената в Бившата казарма.

Сред официалните лица бяха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, заместник-кметът Даниел Колев, Ловчанският митрополит Гавриил, депутати. Шествието бе водено от Общинския духов оркестър, който изпълняваше фолклорни мотиви. Включиха се и танцьорите от Детски танцов състав и Младежки танцов състав "Ловеч“. Водещ бе актьорът Георги Трайков.

Празничната програма предложи още концерти в Бившата казарма и на сцената на пл. "Тодор Кирков".

Следобед бе танцовият спектакъл "Това сме ние“ на формация "Елика“ от Пловдив на площада в кв. "Вароша". Музикалният театър на Ловчанско читалище "Наука-1870 г.“ представи българската народна приказка "Момче и вятър“.

Концертът на Райко Кирилов с танцова формация "Самодиви“, част от програмата "Цветница 2022“ в Ловеч, бе преместен от пл. "Т. Кирков“ в двора на Бившата казарма. Веднага след него е концертът на НЧ "Бяла Анаста - 2016 г.“

Дъждът и ниските температури в неделя се опитаха да торпилират пролетния празник, но въпреки това музикалната програмата с малки промени бе изпълнена.

Видео от събитията виж ТУК

https://www.facebook.com/Kornelia.Marinova.Official