Всеки един от месеците на годината Кюстендил отстоява своето челно място в културния живот на страната. Един хилядолетен град с фестивални традиции, предаде репортер на "Фокус“. Над 1000 са културните прояви, провеждащи се ежегодно в града под "Хисарлъка“.  Уникалните за България и характерни за региона празници са огледало на манталитета на местното население, както и израз на приемственост и развитие на традициите в региона.

"Месец юли е най-фестивалният месец в нашия град. Почти няма уикенд без мащабни културни събития. Стартирахме с фолклорния конкурс "Пауталия“. Открихме изключителната изложба на Крум Дамянов – "Скулптура и процес“ . Бих казала, че това е едно от най-значимите, в художествено отношение, събития на годината, които се случват в нашия град“, каза Емануела Дюлгерска, експерт в отдел "Култура и духовно развитие“ към Община Кюстендил.

Тя акцентира и върху предстоящите събития в юлския културен календар. Сред тях са "Хисарлъка Experiens“. Музикалният фестивал на Крепостната стена ще се проведе в рамките на три дни. Между 7 и 9 юли жителите и гостите на Кюстендил ще имат възможност да се насладят на много популярни и стойностни български изпълнители. Фестивалът е съпроводен с много занаятчийски и търговски представяния, ателиета за най-малките и атрактивни изживявания.

В същия този уикенд водопадът "Полска скакавица“ и село Раждавица стават център на още едно хубаво събитие – Празник на пеперудите. От сдружение "Роден край“ са се постарали отново да вплетат занаяти, игри, музика и карнавали. През месец юли предстои и фестивалът "Сребърна пафта“. Той ще се проведе между 20 и 22 юли. Организатор на събитието е читалище "Пауталия“, със съдействието на Община Кюстендил.

"Започваме и фестивала "София филм фест на път в Кюстендил“. Той е част от летните културни празници в нашия град. На 21 и 22 юли предстоят първите две прожекции от фестивала. Те ще бъдат насочени към малките зрители“, допълни Емануела Дюлгерска. Тя акцентира и върху това, че Регионална библиотека организира образователни срещи за най-малките си читатели. На 18 юли ще бъдат отбелязани 186 години от рождението на Васил Левски. Читалище "Братство“ организира "Музикални четвъртъци“, а читалище "Пробуждане“ в село Шипочано ще проведе детски пленер "По стъпките на Майстора“. Подробности за всички събития от културния календар на месец юли може да бъдат открити на сайта на отдел "Култура и духовно развитие“ и фейсбук страницата му.

Венцеслав ИЛЧЕВ