Различни културни институции в Добрич се включват в честванията на рождението на поетесата Дора Габе - Художествена галерия, Държавен архив, Дом-паметник "Йордан Йовков", предаде репортер на "Фокус". В навечерието на 135 години от рождението на Дора Габе литературният музей представя в дигитален и реален формат една от малкото експозиции в страната, посветени на поетесата.

"Добруджа – равнина на слънцето, степния вятър, житата и слънчогледите, на "дъбовете прастари" – стражи на полето; сакрално българско пространство, където се срещат минало и настояще, реалност и мит. Тази земя ражда не само хляба на България, тя роди и една "самодива на житата" – Дора Габе", разказва главният уредник на музея д-р Кремена Митева.

Основната концепция на експозиция "Дора Габе" е да представи житейската и творческата обвързаност на поетесата с нейната родна Добруджа, литературноисторическа среща с творческата работа на Габе. Голяма част от експонатите в изложбата са постъпили в музея като дарения. Основен дарител е Виолета Пенева, преводач и племенница на проф. Боян Пенев, благодарение на която експозицията разполага с много ценни книги на поетесата и вещи от нейния дом.

Художествената галерия на своята Фейсбук страница представя виртуална изложба, посветена на Дора Габе. Портрети и скулптура, разкриват различен поглед към поетесата на български художници. Към всяка от творбите е поместена информация за художествените й достойнства.

Държавен архив – Добрич също на своята Фейсбук страница представя интересни документи от фонда си - писмо от Архиерейското наместничество в Добрич до Варненска и Великопреславска митрополията за венчаването на Дора Габе и Боян Пенев, кръщелно свидетелство на поетесата, фотоси и ръкописи на произведения. 

Жулиета НИКОЛОВА