В средата на месец август – 15 август е "Успение на Пресвета Богородица" и Кюстендил отбелязва "Панагия - въздигане на хляба", предаде репортер на "Фокус“.  Този своеобразен празник е свързан с духовната култура на православното население от кюстендилския край. "Панагия" е името, с което се нарича Богородица, въздигането и обредното разчупване на хляба, неговото преломяване и изяждане заедно. Панагията е практиката на Христос и апостолите, на древната църковна община, преминала през времена и различните култури - съхранена от дедите и донесена до наше време.

На празника "Панагия"- Въздигане на хляба, се събират отделните смислови фрагменти на това понятие и се подреждат в тематичен празничен и художествен пъзел.

По традиция културният форум ще се проведе в парка пред Обредния дом. От 10.00 часа до 14.00 часа ще има изложение на обредни хлябове. От 12.00 часа е предвиден водосвет за здраве. Програмата ще продължи с изпълнения на формация "Фолк арт“, етнографско представяне на културното наследство и детски работилници за месене на хляб.

Венцеслав ИЛЧЕ В