Стартира третото издание на фестивала "Сцени на Струма“, който тази година ще се проведе на различни места по поречието река Струма – София, Радомир, Кюстендил и Аспровалта, Гърция. "Това съобщи за "Фокус“ Иван Андонов, председател на читалище "Братство“ – Кюстендил. Организатори на музикалния форум за трета поредна година са музикална къща "Престо“, читалище "Братство“ и Община Кюстендил, община Радомир.

Тазгодишното издание се провежда под патронажа на посолството на Република Гърция в България и в партньорство с Център за азербайджански език и култура към СУ "Св. Климент Охридски“ и Театрална къща ''Пластилин''.

В програмата на фестивала, който ще продължи до 11 септември, са включени множество събития, концерти, изложби, киновечер, театър, артистични работилници.

Началото на фестивала започва от 11.00 часа на откритата сцена пред читалище "Братство“ в Кюстендил и ще започне с концерт "Приятелство“ и представяне на различни национални култури - Гърция, Китай, Мароко, Етиопия, Германия, Франция и др. Ще бъде открита фото-изложба "Непознат, а толкова близък: Азербайджан’’ на  Аурелия Насирова, представена от Център за Азербайджански език и култура към СУ  ‘’Св. Климент Охридски’’.

От 15.00 часа ще се проведат артистични работилници и демонстрация на спортове - с разнообразие и вдъхновение за музика, танци, рисуване и спорт, а от 16.30 часа асоциация БАФЕВРО и Нуредин Риажи ще представят "Мароко – култура и икономика“.

От 18.00 часа ще се проведе лекция "Бизнес и изкуство“ на Иван Тихов - представител за България на Федералната асоциация на средния бизнес в Германия. В 19.00 часа  ще се проведе концерт "Сцена за всички", в рамките на който любители и професионалисти ще музицират на една сцена.

Венцеслав ИЛЧЕВ