Културен център "Жул Паскин", който се помещава в сградата на реставрираната видинска синагога, отваря врати днес. Церемонията по официалното откриване е насрочена за 14:30 часа, съобщават от Община Видин. Президентът Румен Радев ще участва в откриването на Центъра. Събитието е част от Националната програма за отбелязване на 80-годишнината от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война, която е под патронажа на държавния глава.

Сградата, където се помещава културния център, носещ името на родения във Видин световно известен художник Жул Паскин, е построена през 1894 г. Еврейският храм е бил втория по големина в страната и един от най-красивите, не случайно е бил наричан "Белият лебед на Дунав“. Синагогата е трикорабна едноабсидна базилика с два притвора, галерии и четири кули. Като еврейски молитвен дом престава да съществува през 50-те г. На миналия век, след масовото изселване на евреите от Видин. През 60-те и 70-те години сградата се е използвала за различни нужди и до старта на реставрацията през 2021 г. тънеше в разруха.

Реконструкцията на 129-годишната сграда на Синагогата се извърши по проект "Реставрация и адаптация на Синагога - Видин в туристически обект "Културен център "Жул Паскин". Проектът се финансира в размер на над 10 млн. лв. по Оперативна програма "Региони в растеж“ 2014 – 2020. На 28 май 2021 г. Бе направена първа копка и стартира реставрацията и адаптацията на видинската сина news pic 2
© Фокус
гога. Реализацията на проекта стана възможна, след като през 2017 г. организацията на евреите в България "Шалом“ прехвърли под условия собствеността на сградата на Община Видин.

Преди месец първи разгледа напълно реставрираната и обновена сграда посланикът на Израел у нас Йорам Елрон. Той бе впечатлен от запазения автентичен вид на синагогата. Изрази увереността си, че Културния център "Жул Паскин“ ще се превърне в туристическа атракция за евреите по целия свят, особено за тези от Израел.

Днес на откриването на Центъра се очакват да присъстват представители на държавната и местна власт, на организацията на евреите в България "Шалом“,на различни институции и неправителствени организации, много граждани.