За 21-ви път тази година ще се проведе Празникът на смилянския фасул. Това съобщи за "Фокус“ Илия Годев – секретар на Народно читалище "Проф. Асен Златаров – 1927“ – Смилян. "Събитията за почват на 20 октомври с откриване на изложение-базар под надслов "Чиста храна за нас и нашите деца“, което вече е традиционно и се провежда трети път тази година, като първите две издания са били през април и през юни в рамките на Фестивала на дивите цветя. Идеята на изложението базар е представяне на храни, произведени от мастни производители от Родопите и производителите на храна с гарантиран произход и качество за потребителя. Тази година имаме записани над 20 изложители, които освен от селища в Горното поречие на Арда, са и от Източни Родопи – производители на манов мед, на трахана, на продукти от козе мляко и други“, поясни Годев.

Той допълни, че в същия ден празникът продължава и със забавната част за най-малките - "Игрите на фасула“. Събитието включва различни развлекателни игри на открито, а в неделния ден, ако има интерес ще има такива за деца и родители. "Важен акцент в петъчния ден е и срещата на конвивиуми и президиуми на "Слоу Фууд“ – България. Това е организация, която подкрепя и представя малки производители на традиционни храни и продукти, отгледани или преработени по традиционна технология, които освен това, че са живо наследство като знания за производство на храните, имат и много важен друг аспект – значимост за биоразнообразието. Тази година ще си говорим за храната като част от материалното и нематериалното наследство на местните общности и за тази цел ще отправим и покана към Министерството на културата да се включи в дискусията, защото това е една тема, която започва да си пропява път като допустимост сред номинациите за живи човешки съкровища, тоест носителите на знания за производство на традиционни храни“, обясни Годев. Първият ден от празника в Смилян ще завърши с откриване на фотоизложба "Родопски етюди“ - потомствена фотография от Константин Янев. "Освен художник и фотограф, Янев от скоро е и сезонен новоселец в региона. Неговото семейство закупи и реновира къща в село Сърнено, намиращо се близо до селата Сивино и Горово“, посочи секретарят на читалището в родопското село.

Кулминацията на Празника на смилянския фасул е в съботния ден, на 21 октомври. Тя традиционно ще започне със залпа на фасулевото топче, което ще даде начало на празника. В музикално-хумористичната програма ще участват изпълнители от Смилян – от детската градина и училището, самодейни състави на читалището, ще участват и гостуващи формации "На хоро при Йо“ от Смолян, фолклорна група "Изворен фолклор“ от село Царацово и женска певческа група от село Ветрин дол. "Празникът не може да мине и без традиционните конкурси. Обявен е вече Конкурсът за най-оригинално пано от смилянски фасул и вече получаваме първите изделия за него. Освен него ще има и конкурс за най-вкусно ястие приготвено от смилянски фасул и разбира се конкурсът насочен към производителите да стимулира не само производството, но и те да подобряват уменията си маркетинг за най-атрактивен щанд на производител от географския район на регистрация на продукта смилянски фасул, а това е Горното поречие на река Арда“, отбеляза Годев.

Той подчерта, че Празникът на смилянския фасул от 10 години се съчетава и с традиционния курбан, който селото дава за здраве. На 21 октомври между 11 и 16 часа в централната част на селото ще се организира изхранването с фасул чорба от смилянски фасул и основно ястие с месо и ориз.  

Годев подчерта, че на Празника ще има още кулинарни демонстрации. "Теменужка Матева, която е традиционен участник в изложението, ще демонстрира направата на трахана, а ние ще демонстрираме вкуса на смилянски фасул, приготвен с трахана. Тя не е много познат продукт, но пък за сметка на това е много здравословен, защото съдържа млечно-кисела бактерия и по същество представлява пробиотик. И вместо да купуваме лекарства, е по-добре да консумираме традиционни храни, които имат същото въздействие. Вторият акцент в дегустациите ще бъдат разядки от смилянски фасул. Те ще бъдат приготвени от майстор готвача Снежана Орлова. Победителите в различните конкурси ще бъдат обявени в 14:30 часа, а от 15:30 часа ще има забавна част. Хора на открито с изпълненията на Поли Паскова“, разказа Годев.

На 22 октомври, традиционният празник продължава с базара на местни продукти в парковото пространство. Новото тази година е, че традиционното състезание по планинско бягане ще започне в 10:00 часа в този ден и стартът му отново ще бъде даден от фасулено топче. Ще има приложни ателиета за деца, в които освен чисто приложната работа за изработка на пано, имат за цел да ги образоват и по отношение на хранителните качества и полезността на бобовите култури за човешкото здраве и здравето на почвите в планинските райони. В 14:00 часа ще бъде и официалното закриване на Празника на смилянския фасул, каза още Илия Годев.

Нели ГЕРГЬОВСКА