Започва юбилейното 25-то издание на Международния куклено-тетатрален фестивал "Двама са малко, трима са много" в Пловдив, предаде репортер на "Фокус". Фестивалът започва след броени дни, на 1 септември, като ще продължи до 6-и.

Във фестивала ще участват както български, така и чуждестранни трупи.

''Постарахме се да удовлетворим всички възрастови групи от нашата публика.  Класически заглавия. Почти всички представления в програмата са били номинирани за ''Икар'' или вече са получили такъв'', каза директорът на кукления театър Петър Влайков.

Включени са спектакли от над 10 чуждестранни трупи, сред които такива от САЩ, Турция, Франция, Италия, Испания, Германия, Черна Гора и др. 

''Можем да сравним постиженията си тук с европейските, като доста често се оказва, че дори ги и изпреварваме. Оказва се, че пловдивският куклен театър е на страшно високо ниво'', смята още той.

Припомняме, че всъщност това е един от най-старите куклени фестивали в България. Съществува от 1977 година под името ''Международен преглед на куклената миниатюра – Пловдив'', а през 1990 придобива сегашното си име. 

Фокусът в програма за тази година ще бъде децентрализацията, като се провеждат спектакли в различни квартали в града. В рамките на три дни чужди и български театрални трупи ще изнесат представленията си ж.к. ''Тракия'', ж.к. ''Кършияка'' и ж.к. ''Коматево'', пред читалище ''Иван Вазов''. 

Друг акцент в тазгодишното издание ще бъдат концертите за по-възрастната част от публиката на открита сцена:

''Умишлено не сме обявили тази година изпълнителите, това ще бъде Secret Concert. Тоест докато не излезе изпълнителят на сцената нямаш представа чие участие ще посетиш. Това беше една изненада, която дойде от един от изпълнителеите и гарантирам, че публиката ще остане доволна и приятно изненадана'', смята още директор Влайков.

Ето и още малко подробности от програмата на феста:

''Освен изнесените в паркове и градини представления имаме и презентация за документалния филм, направен за първата ни лаборатория. Ще бъде излъчена в клуб Фарго. Миналата година за пръв път снимахме VR с кукли, на което ще напарваим също презентация. Така, че програмата включва класически и експериментален тип представление, както представление на открито, моноспектакли и концерти, филми, предимно концентрирана ще бъда върху куклено-театралните форми'', допълни още председателят на СНЦ МКФТ Двама са малко, трима са много Ева Кьосовска.

Конкурсната част на фестивала ще бъде журирана в жури от състав Доцент Леонард Капон, проф. Васил Рокоманов, сценограф, и Магдалена Лупи Алвир.

''Тази година си запазваме и тази допълнителна награда, която учредихме на името на Димо от P.I.F., която също ще бъде връчена'', каза още тя. Наградата се казва ''Невидимо дете'' и е за вдъхновение.