Кръгла маса за Тодор Александров се проведе в Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. Събитието беше организирано от Института за исторически изследвания при Българската академия на науките и Македонския научен институт, а водещ беше историкът доц. д-р Ангел Джонев.

Кръглата маса на тема "100 години от убийството на Тодор Александров" се състоя в къщата на Баба Дона Ковачева – база на ВМОРО в Кюстендил. "Подбрахме това място, защото то е неразривно свързано с освободителното движение на македонските българи в Кюстендил. Тази къща е била база на ВМОРО в продължение на много години. Тук са отсядали знакови лица, свързани с движението“, каза при откриването на събитието Ангел Джонев.

Пред "Фокус“ историкът посочи, че Тодор Александров има ключово място в освободителното движение, но той е важна фигура и за Кюстендил. Не напразно през 1928 година е изграден и открит негов паметник, който е едно от тогавашните места на памет. Той има и доста превратна съдба – унищожаван, възстановяван през 1991 година, за да бъде един от първите обекти свързани с личността на Тодор Александров, след демократичните промени. "Понастоящем има доста паметници, свързани с Тодор Александров, в България и в Република Северна Македония. Това показва отношението към личността му от страна на съвременниците ни“, допълни доц. д-р Ангел Джонев.

Участниците в научната конференция поднесоха венец на паметника на Тодор Александров в градската градина на Кюстендил.