Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева свика днес сутринта Областния кризисен щаб на мястото на пожара в депото край Цалапица. На брифинга присъстваха  кметът на Пловдив Костадин Димитров, зам.-кметът на община Пловдив Иван Стоянов, зам.-кметът на община Родопи Емилия Иванова, директорът на РИОСВ-Пловдив Ивайло Йотков, директорът на РЗИ-Пловдив д-р Аргир Аргиров, заместник директорът на ОДМВР – Пловдив комисар Димитър Събчев и началникът на аварийно-спасителния отряд към РДПБЗН - Пловдив главен инспектор Димитър Бришимов.

"Актуалната информация към момента е, че от горящото сметище остават за потушаване само 5 дка от южната страна. Те са по-труднодостъпни, но екипите работят и се очаква огънят изгасен напълно до края на деня", заяви кметът на Пловдив.

"Напомням, че мерките за носене на маски не са задължителни, препоръчителни са. Препоръчва се още и хората по възможност да не излизат сега в ранните часове, докато все още има мъгла“, заяви шефът на Здравната инспекция, д-р Аргир Аргиров.

На брифинга стана ясно, че контролът е постоянен и всеки месец се правят проверки на депата в Шишманци и Цалапица. Имало е няколко предписания през годините, които са изпълнени.