Двама жители на село Лехчево са задържани за палеж на лек автомобил, извършен преди година и половина в областния град. На 24 декември 2022 година около 00:35  ч. до тротоара на улица в централната градска част на Монтана бил запален лек автомобил "Ауди Q 7" с монтанска регистрация, собственост на 22-годишен местен жител.

При възникналия пожар изгорял двигателят, предните лява гума и стъкло, таблото, обгорели и предните седалки в купето на автомобила.

По случая бил извършен оглед и образувано досъдебно производство по чл. 330, ал. 1 от НК. В резултат на проведени множество оперативно-издирвателни мероприятия и процесуално-следствени действия криминалисти от РУ- Монтана установили извършителя – 25-годишен криминално проявен от село Лехчево, общ. Бойчиновци. Той е задържан за срок до 24 ч. в РУ Монтана и привлечен от Районна прокуратура в качеството на обвиняем. В хода на разследването е установено, че подбудител за извършването на палежа е 19-годишна жителка от същото село.

Тя също е привлечена в качеството на обвиняема и задържана в следствен арест във Враца за срок до 72 часа. Работата по случая продължава под наблюдението на прокуратурата.