Полицейските действия стартирали вчера сутринта в рамките на проведена специализирана акция срещу престъпленията с наркотични вещества на територията на община Етрополе. От ОДМВР-София съобщиха, че към 9.15 часа, на второкласен път 2-37, служители на районното управление в града пристъпили към проверка на лек автомобил, управляван от криминално проявен и осъждан бургазлия. В колата служителите на реда открили чувал с два пакета в него, съдържащи общо около 3.200 кг тревиста маса, реагираща на канабис.

В последвалите процесуално-следствени действия се включили и служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност“ в областната дирекция.  При извършено претърсване на обитаван от мъжа наследствен имот, намиращ се в отдалечена гориста местност в землището на с. Брусен, криминалистите попаднали на "цех“ за сушене и обработка на канабис. За прикритие той бил ситуиран в плевнята и оборудван с мрежести сушилни, вентилатори, машина за мелене на тревиста маса, агрегат и водна помпа. 

Открита и иззета била също така и оставена за сушене зелена тревиста маса, реагираща на канабис, с общо тегло около 1.100 кг, а на двора били установени и 7 засадени растения от рода на конопа с височина между 150 и 180 см. Претърсен бил и втори лек автомобил, ползван от 45-годишния мъж, паркиран на улица в Етрополе. В колата били открити два пакета с бяло кристалообразно вещество, реагиращо на метамфетамин, с общо тегло около 70 грама.

Действията по разследването продължили със съдействието на служители от ОДМВР-Бургас. Те извършили претърсване на адреса на мъжа в областния град, където открили и иззели още около 100 грама тревиста маса, реагираща на канабис. Извършителят е задържан за срок до 24 часа, а по случая – образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура-Ботевград.

След доклад на събраните доказателства бургазлията е привлечен като обвиняем за извършени престъпления по чл. 354А, ал.3, т.1 и по чл. 354В, ал.1, пр.2 от НК и с прокурорско постановление мярката му за задържане е удължена до 72 часа.