Кредиторът оттегли днес претенцията си за опис на имуществото на белоградчишката болница. Това съобщиха за "Фокус“ от ръководството на МБАЛ “Проф. Георги Златарски“. Това стана след като председателят на Общински съвет - Белоградчик представи протоколите от вчерашното заседание, на което беше взето решение Общината да преведе пари на лечебното заведение, за да покрие задължението към кредитора от 320 000 лв. Когато сумата бъде по сметката на съдия-изпълнителя, ще бъде приключено и изпълнителното дело, уточниха от здравното заведение.

На описа днес се явиха: частен съдебен изпълнител, оценител и юрист - представител на кредитора, който благодари от негово име за бързата реакция, предаде репортер на "Фокус“.

Този казус не можеше да се разреши близо 10 г., а сега се разреши за няколко дни  и кредиторът е удовлетворен, и болницата няма да затвори врати, уточняват от ръководството на болницата.

Да покриването на задължението към кредитора, за което има съдебно решение от преди девет години, се стигна след обществен натиск, протест на здравните работници и "инфарктна" сесия на Общинския съвет -Белоградчик, на която  бе взето решение Община Белоградчик да приведе нужната сума, за покриване на задължението, от капиталовите средства, което и във вчерашния ден е направено от кмета на Белоградчик Борис Николов.

Към настоящия момент здравното заведение има задължения за още 1 млн.лв, в него работят три отделения с лежащо болни и две лаборатории, които се обслужват от около 45 лекари, медицински сестри и специалисти.