Посетителите на Архитектурно-парковия комплекс "Двореца" в Балчик имат уникалния шанс до края на месец октомври да разгледат изложба, в която са събрани красота и изящество, а артефактите са с дебют пред публиката, предаде репортер на "Фокус". Над 80 ювелирни изделия, създадени в миналото от златарите в Панагюрище, разкриват усета за естетика и красота и майсторлъка на тогавашните занаятчии и златарски школи, наброявали в този край 23. 

Всички артефакти са част от фонда на Историческия музей в Панагюрище, а най-новите попълнения са дарение. Експозицията е оформена в два формата. Част от предметите, изработени от благородни метали, са изложени в стъклени витрини. Вторият експозиционен пласт са постери, които съдържат и информация за самите златни предмети. 

Изобилстват пафтите и това не е случайно. По думите на Ирина Ботева, главен уредник в музея в Панагюрище, носията в този край през XVIII и XIX век е много строга, не е пищна и се отличава от тази в други български етнографски области. В същото време е представяла чрез декорацията благосъстоянието на съпруга на жената. Точно пафтите са били елементите с такова съдържание - символ на престиж и богатство. В изложбата са представени и свещенически пафти. Друг интересен момент е, че в миналото жената е носела бижута и заради красотата им, и заради тяхната апотропейна функция. Те са изпълнявали ролята на амулети и са я предпазвали от зли сили. Една от пафтите в експозицията удивлява с това, че под декоративния камък в средата макар и трудно, може да се види миниатюрна иконка.

Музейният специалист Петя Маноилова подчерта, че панагюрските златари са използвали специфични техники на работа, но най-характерен е филигранът, един от най-трудните начини за декориране. Материалът, с който се работи в тази техника, са изтеглени телени нишки и зърна, с които се създават впоследствие неповторими бижута. 

Палитрата от сътворени от панагюрските златари предмети от благородни метали е много богата - от пафтите, в някои от които е вложен рог или седеф, през тепелък (кръгла орнаментирана плоча, поставена върху невестинските шапки или кърпи), прочелник, кръжило (диадема, водеща началото си от болярските диадеми от Второто българско царство), косичник, надушни висулки, гривни "букаи", до църковна утвар.

Изложбата беше официално открита от доц. д-р Атанас Шопов, директор на Историческия музей в Панагюрище, който отбелязва 80-годишен юбилей, и директора на Държавния културен институт-Културен център "Двореца" Жени Михайлова. Музеят гостува за четвърти път със своя мобилна изложба в Архитектурно-парковия комплекс. Изложбата “Златарството в Панагюрско – традиция и развитие" е един своеобразен разказ за древни традиции, водещи началото си от тракийски времена, и достигнали до наши дни. Всичко е било изработено на ръка. Има примери на вплитане на злато и сребро в накити, което е изключително изкусна техника, по думите на доц. Шопов. 

Той съобщи, че през ноември за честванията на юбилея на Историческия музей, в родния си край ще гостува в изложба оригиналът на Панагюрското златно съкровище.

 

Жулиета НИКОЛОВА