Градска художествена галерия Пловдив разполага с една много добра колекция от платна на художника Йоан Левиев, съобщи в предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" Красимир Линков, директор на Пловдивската художествена галерия.

Той сподели, че искат в Пловдив да се направи постоянна експозиция на Йоан Левиев.

"Имаме идея в Пловдив, като Град на художниците, в който има няколко къщи-музеи на отделни художници, но на мен ми липсва такава експозиция, постоянна на Йоан Левиев. Още повече че семейството му има желание и би подкрепило една такава идея. И наред с другите постоянни експозиции, би ми се струвало, че Пловдив може да заляга на един такъв образ", каза Красимир Линков.

Той обясни, че дори да не сме ходили в Париж и да не сме посещавали "Монмартър“ или "Мон Парнас“, няма човек в света, който да не е чул и да не знае за какво става дума.

"Пловдив на първо място има една много богата история, има много археологически паметници, но ми се струва, че един от брандовете му е свързан с изобразителното изкуство. Наистина е направено много в тази посока, но би могло да се направи и още. Наистина Пловдив вдъхновява всяко едно изкуство и в частност изобразителното изкуство", добави Линков. 

Той е убеден, че рано или късно постоянната експозиция на Йоан Левиев ще стане, защото всеки ще е убеден, че тези неговите картини като произведения на изкуството, внушенията му, би трябвало да бъдат достъпни по всяко едно време, не само от време на време.

"И мисля, че това е нещо, което Пловдив заслужава, и това е нещото, с което всеки един град, който има някаква своя специфика, трябва да го има. Една от характерните особености на град Пловдив е именно това активно участие и присъствие, и роля за създаване на изобразителното изкуство", добави Красимир Линков.