До 13 ч. днес екипите на Столична община са реагирали на пет сигнала заради проблеми с поройния дъжд, който се изля над София. През нощта са се отзовали на още 8 за завирявания, съобщи за "Фокус" актуалната обстановка директорът на дирекция "Аварийна помощ и превенция" Красимир Димитров. 

"Има две места, които наблюдаваме и една река в район Витоша. С тежка техника сме я отсушили и тя си е в коритото. Имаме покачване на реките в 50-60 см и в момента правим обход, като заедно ангажираните фирми и Общината почистваме газоприемни шахти, където има листна маса", каза Димитров пред медията ни.

Речните корита имат нормална проводимост и няма опасност от разливи.

"Това, което постоянно ни подават от НИМХ, е предупреждението за силен вятър и с код по-лошия вариант, отколкото този дъжд, който е в момента, тъй като при силния вятър ще имаме повече работа с паднали клони и дървета", каза пред "Фокус" директорът на дирекция в "Аварийна помощ и превенция" в Столична община Красимир Димитров, който и в този час е на терен с колегите си.

Сигналите от днес са в районите "Красна поляна“, "Витоша“, "Кремиковци“. Екипите извършват и обходи на терен в различните райони на Столична община, както и на Южната дъга на Околовръстен път.

Продължава непрекъснато наблюдение на реките и общинските язовири - "Мрамор", "Мърчаево", "Суходол 2", "Иваняне 2", "Обреща 1 и 2" Братинска. Язовирите са в норма и са с осигурени свободни водни обеми.