След пирамидата на Ружа Игнатова, имаме и пирамидата  "Nexo“. Това еграндиозен международен скандал, който надхвърля многократно мащабите нанашата махленско-битова политическа реалност. Както и да се развие казусът, това е поредното черно петно върху България като инвестиционна дестинация. Това заяви на днешната пресконференция народният представител от ГЕРБ/СДС – Варна Красен Кралев, съобщиха от партията. Той припомни фактите, които придобиха публичност през последните дни. Провежда се разследване срещу организирана престъпна група, засегнала интересите на гражданите на различни държави. Извършените транзакции чрез криптобанката NEXO за 5-годишен период възлизат на 94 млрд. долара.

Групата е действала от 2018 година и е била създадена с користна цел заданъчни престъпления, пране на пари, компютърни измами, банкова дейностбез лиценз.

Проверката за NEXO AG показва, че регистрацията ѝ е в кантона Зюг вШвейцария на адрес Grafenaustrasse 15. Фигурират четири имена: КостаКалинов, Георги Шулев, Антони Тренчев и Сокол Янков.

• Има транзакции към лице, уличено в престъпна дейност от израелскитеслужби

Става дума за Махмуд Мохамед Махмуд Айеш, който според Израел есъпричастен към палестинска терористична групировка.

• След 5 април 2022 г., когато САЩ налага санкции на голяма даркнеткрипто борса, със седалище в Москва, следват серия от над 20 транзакциикъм Nexo. По този начин директно са нарушени тези санкции.

• Има нарушения и по отношение на криптоборси в Иран, както и къмадреси, към които са плащани откупи за отвличания и престъпления

• Разследващите са установили, че през Nexo са преминали над 4 милионатранзакции.

Депутатът припомни , че падането на правителството на Промяната тръгнаот скандала за избор на управител на БНБ между ПП и ИТН –за Андрей Гюрови Любомир Каримански .За това Кралев зададе и първия въпрос за връзкатана Асен Василев и ПП с крипто фараоните и срещите, които е имал бившиятвицепремиер в МФ с играчите от Nexo и как "Борика“ може да стане всъщност "coin to fiat exchange". Разговорът е от септември м.г и е достъпен в Youtube, посочи депутатът. Това видео е доказателство, че Асен Василев и неговата партия  излъгаха в официалната позиция до медиите, защото темата, която се е обсъждала, е как системата за разплащане Борика може да започне да прави обмен между крипто валути и пари.

Народният представител постави и втория въпрос за финансирането наполитически партии от  крипто банката. От самата Nexo потвърдиха, че сафинансирали предизборните кампании на ДБ, водени единствено от "буднагражданска съвест“.

Третият въпрос е свързан с финансирането на медии от страна на финансовата пирамида, защото както стана ясно, разследваната фирма за крипто валута Nexo дълги години е сред ключовите рекламодатели в изданията на Иво Прокопиев. Почти цялата дигитална имиджова комуникация на Nexo преминаваше именно през сайтовете "Капитал“ и "Дневник“.

Депутатът Красен Кралев припомни и за другата голяма далавера "Джемкорп“,докладът по която на временната комисия беше приет с огромно мнозинствов НС. 150 страници в него уличават Кирил Петков и Промяната в извършениредица закононарушения, нарушение на Конституцията, укриване на докладана ДАНС, целенасочено подписване на меморандума с офшорка, за да не севидят капиталите и собствениците на компанията, на която ПП харизвацялата българска енергетика.