За трета поредна година село Старо Железаре, за два дни, бе домакин на Фестивала на старожелезарския бабек и шарената сол – събитие, което все повече се утвърждава като емблема за селото и община Хисаря.

Фестивалът представи две автентични кулинарни традиции на селото – старожелезарския бабек и шарена сол. Местните майстори демонстрираха традиционни методи на приготвяне на бабек, който се отличава с уникалния си вкус и рецепта, предавана от поколение на поколение. Шарената сол, в няколко разновидности, но с уникален вкус, беше акцент на празника със своите неповторими аромати и подправки.

А въпросът, който се чуваше най – често в Старо Железаре бе "Свърши ли бабека?“.

Гостите на фестивала имаха уникалната възможност да опитат не само автентичните продукти, но и да дегустират традиционни за региона ястия, приготвени с много любов и умение от местните жители. Самодейни състави от общината представиха самобитното изкуство, въвличайки в песен и танц гости и жители до късно в съботната вечер. Организаторите от община Хисаря, кметство Старо Железаре и НЧ “Тодор Драганов Пашкулов-1928г." създадоха събитие, което оставя трайни спомени.

Не липсваха и награди за пазителите на традиционния вкус. За традиционен старожелезарски бабек призове взеха- първо място - Пенка Мишинкова, втора стана Ненка Бурмова, която грабна и втората награда в конкурса за шарена сол, на трето място журито постави Петя Аршинкова.

Вкуса на шарената сол, според оценителите бяха спазили Донка Салиева, която спечели първа награда, а третата отиде при Гюрга Налджиева.

Фестивалът привлече гости не само от региона, но и от цялата страна, създавайки условия за популяризиране на културното наследство и кулинарните традиции на Старо Железаре.