Фина, изтънчена, смела и дръзновена, това са само част от определенията, които описват българската актриса Адриана Будвеска. Родена в Добрич на 13 декември 1878 г., тя е един от основоположниците на професионалния театър в България.

През 1899 г. е професионалният й дебют. Играе в Народния театър в София близо 20 години. В периода 1937-1948 г. живее в Аржентина. Умира на 9 декември 1955 г.

Ние признателните поколения, тачим и уважаваме нейния талант. За нас изкуството, което тя създава е неповторимо и непреходно. Затова всеки, който желае може да усети магията на добруджанката, ето къде:

Бюст, изработен от камък на Адриана Будевска се намира в "Драматичен театър“ Йордан Йовков, на втория етаж.

Паметна плоча "Адриана Будевска“, се намира на едноименната улица, на фасадата на жилищна кооперация. Изобразена е фигурата на актрисата в цял ръст облечена в рокля и с шапка. Около фигурата има цветя и птици.

Величко Минеков е автор на паметника "Адриана Будевска“, който се намира в градинката до Драматичен театър "Йордан Йовков“. Паметникът е изработен от бронз и е с дължина 3, 30 м.

Паметна плоча "Адриана Будевска“ на фасадата на къща-музей "Адриана Будевска“. Къщата - музей се намира по улица "Васил Левски“.