В момента няма почва за създаването на каквото и да е мнозинство в Столичния общински съвет. Това заяви общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера, предава "Фокус".

"Проведохме след 28-ми декември втори кръг от консултации. В момента ситуацията е следната: "Има едно предложение, което направихме с проф. Лилков, подкрепено от "Има такъв народ" за временен председател до бюджета. Вчера ПП-ДБ-СС и кметът Терзиев отправиха предложение за доста по-широк формат с ротационно председателство за срок приблизително от една година. Тези две предложения в момента са на масата и правим опит, включвайки всички политически групи в общинския съвет да консултираме кое от тях би могло да бъде подкрепено и под каква форма, което означава че след срещата днес ние ще търсим мнението на ГЕРБ и на "Възраждане", а разговорите са в процес. БСП също ще бъдат поканени за консултация, говорихме с председателя на тяхната градска организация на групата общински съветници. 

Първото по време предложение беше това, което направихме с проф. Лилков като контрапредложение по мнение и на кмета Терзиев и на ПП-ДБ-СС се направи предложението за ротация. Това е тяхно предложение и виждане на този етап. Останаха да консултират различни детайли, които ние им поставихме като въпроси: Изключват ли вариант за ротация, в която участват всички?, Склонни ли са да подкрепят разпределение на постоянните комисии, в които председателски места да се предоставят на всички политически групи?", обясни Контрера.

Той добави, че в момента са дали възможност за разговори: "Очевидно постигнахме някакво размразяване на ледовете. Категоричното мнение на всички общински съветници е, че не трябва да допуснем ескалация на ситуацията".

"Никой не говори в момента за мнозинство. Това, което развихме като теза пред кмета Терзиев и пред ПП-ДБ е, че политическата ситуация в момента е такава, че много трудно може да бъде сформирано мнозинство. Ние трябва да гоним краткосрочната цел - Съвета да заработи, да се конституират комисиите и да стигнем до разглеждането на бюджета. Нямаме сили за по-дългосрочен разговор в момента.