Кметът Васил Терзиев не смята да си преосмисли мнението за разкриване на "Две защитени жилища за общо до 20 деца бежанци на възраст от 3 до 18 години, които са в България без своите родители", цитирам. Всъщност, става дума за идеята два общински имота да бъдат превърнати реално в центрове за настаняване на деца-мигранти в районите "Оборище" и "Витоша" (конкретно в кв. "Кяжево"). Това заяви общинският съветник Карлос Контрера в личния си профил.

Бел. ред. публикацията на кмета на София във Facebook може да видите тук.

Ето какво пише Васил Терзиев: "Отново нечовешко отношение към незавидни човешки съдби на деца и заигравка със страхове и манипулации. През последната седмица в общественото пространство забълбука поредната дезинформация около създаването на нови центрове за непридружени деца бежанци в районите "Оборище" и "Витоша".

Темата за бежанците е повече от чувствителна, затова използването ѝ за каквито и да било цели е нечовешко и непристойно, особено когато става дума за деца. Можете ли да си представите вашето дете или внуче, брат или сестра на мястото на тези млади хора?".

Този сълзлив наратив ни е до болка познат. Той беше взет на въоръжение и се ползва от ляво-либералите от началото на мигрантския натиск от времето на кабинета "Орешарски". Докато ни заливат мигрантски вълни, хората като Терзиев говореха точно това. В резултат - Женския пазар, Лъвов мост и други зони в София станаха като Багдат, викаме им Малката Арабия!

На Терзиев му е лесно - той там не стъпва и не живее. А тези, които живеят и работят в тези зони имат по-друго мнение. От 2005 г. наблюдавам как ул. "Пиротска" и околните територии се гетуизират, напълниха се с мигранти, престъпността нарастна, а българите бягат от този квартал. Става дума за зона на 5 минути пеша от Министерски съвет.

Сега Терзиев иска да разшири тази експанзия и в други квартали - в случая "Оборище" и "Княжево". То така се почва. Първо се създава притегателен център, после започват проблемите. Да даваме ли пример с кв. "Овча Купел" и РПЦ-Овча Купел? И там уж беше за майки с деца, но знаем какво стана после.

Въобще тия красиви и сълзливи лакърдии сме ги чували. Истината се оказва винаги по-различна.

Убеден съм, че това решение на Столичния общински съвет трябва да бъде отмнено изцяло, защото създаването на нови и нови центрове и социални услуги превръща София в притегателен център и гара разпределителна за мигрантските потоци. Затова такива центрове трябва да бъдат на българо-турската граница, да бъдат от затворен тип и извън населените места. Всичко друго е фалшив либерализъм, който накрая удря българските граждани, които без изключение след това започват да бъдат обект на тормоз от обитатели на същите тези центрове.

Парадоксът е, че самият Терзиев преди повече от шест месеца заяви, че и според него регистрационно-приемателния център в "Овча Купел" трябва да се премести. На сесия на СОС самият Терзиев каза, че подобна инфраструктура в жилищни квартали е неудачно решение. И после се оказва, че прави обратното.

Позицията на гражданите е ясна - не искат подобно нещо.

Затова единственият изход е да се отмени изцяло това решение и да затворим тази тема окончателно. Точно това смятам да внеса като предложение в Столичен общински съвет. Всеки компромис ще ни доведе до ситуации като мигрантския център в "Овча Купел", Лъвов мост и прочие примери.