Кметът на община Ямбол Валентин Ревански отправи покана до парламентарно представените партии и коалиции за определяне на съставите на секционните избирателни комисии, които ще проведат предсрочните парламентарни избори. Консултациите са насрочени за 20 септември, петък, от 14.00 часа в зала 107 в сградата на Общинска администрация Ямбол, ул. "Г. С. Раковски“ № 7. Те са публични и на тях могат да присъстват и други партии и коалиции, както и граждани, но без право на глас.

Съгласно Изборния кодекс, решенията за съставите на секционните избирателни комисии се вземат само от партиите и коалициите, които са в състава на 50-ото Народно събрание. За да участват в консултациите, техните представители трябва да представят заверено копие на удостоверение за актуално правно състояние на партията или решение за образуване на коалицията, както и пълномощно от представляващия съответната организация. Участниците в консултациите следва да представят и списък на предложените членове на секционни избирателни комисии с актуални данни за контакти с тях. Тези документи остават като неразделна част от протокола за проведените консултации и се изпращат на Районната избирателна комисия.

Подготовката по отношение на задълженията на общинската администрация за провеждането на предсрочните парламентарни избори започна веднага след издаването на указа на президента и изготвянето на хронограмата от Централната избирателна комисия.  

Със заповед на кмета на Община Ямбол на 2 септември бяха образувани 101 избирателни секции. Заповедта е оповестена публично на интернет сайта на Община Ямбол www.yambol.bg в секция "Избори за Народно събрание - 27 октомври 2024“.

Със свои решения Районната избирателна комисия определи броя на членовете на всяка секционна комисия на територията на Община  Ямбол, съобразно броя на избирателите в предварителните избирателни списъци. Деветчленни ще са  90 секционни избирателни комисии, 11 ще са в състав от  седем членове.

Очаква се при изпълнение на разпоредбите на Изборния кодекс да бъдат образувани и до 5 секционни избирателни комисии и такива с подвижна избирателна кутия за лечебни заведения, трудно подвижни лица и лица поставени под карантина, чиито състави ще са от по шест членове.

Съотношението между партиите и коалициите и местата в ръководствата и за членове на секционните избирателни комисии са определени с решение и с методическите указания на Централната избирателна комисия от 13 септември. Въз основа на тях и за улеснение на консултациите, общинската администрация изработи таблица-проект за съставите на секционните избирателни комисии, която е изпратена до партиите и коалициите заедно с поканата за предстоящото заседание. 

Поканата е публикувана на интернет сайта на Община Ямбол на адрес www.yambol.bg в раздел "Избори за Народно събрание 27.10.2024 г.“ и е обявена на таблото за обяви в Общинска администрация Ямбол.