В Аулата в Ректората на Софийския университет се проведе ХII Национална конференция "Иновативни решения за интегриране на информационните технологии в българското образование". На форума бяха представени най-новите технологии и средства за интегриране на информационните технологии в образованието.

Тази година на фокус са темите за изкуствения интелект (AI) и игровизацията и ползите им в образованието.

Участниците в конференцията бяха поздравени от проф. дпн Милен Замфиров, декан на Факултета по науки за образованието и изкуствата, който изрази радостта си от провеждането на 12-тата поред конференция. Той изтъкна, че това е много устойчива и добра практика между Факултета по науки за образованието и изкуствата.

Проф. Замфиров припомни, че информационните технологии навлязоха много бурно през последните 15-20 години и изтъкна, че в нашето образование  се въвеждат добри практики. Той пожела успех на конференцията и изрази надеждата си всички да останат доволни от това, което ще чуят в рамките на форума.

Проф. д-р Николай Цанев от Факултета по науки за образованието и изкуствата не скри вълнението си да застане отново пред аудиторията в Аулата на тази поредна конференция и пожела много успехи в работата на всички. "Както виждате, светът се променя, продуктът също се променя и се усъвършенства", подчерта проф. Цанев, като отбеляза, че въпросът отдавна вече не е дали, а как да се използват технологиите пълноценно.

С ключова презентация на тема: "Защо, как, кой или супер силата на въпросите" се включи Десислава Миленкова от ЧОУ "Азбуки", София.

Акцент в програмата на конференцията беше и проведения панел дискусия "Ролята на Изкуствения интелект и ИКТ в образованието" с водещ Рая Юнакова и с участници проф. д-р Николай Цанев, ФНОИ, СУ "Св. Климент Охридски", Асен Александров, директор на 51 СУ "Елисавета Багряна", София и Албена Спасова, председател на УС, ЕдТех България.

В рамките на научния форум от Испания участва онлайн г-жа Илияна Илиева-Дъбова, която разказа за нейния опит в прилагане на платформата Classbuddy в работата на българските неделни училища в чужбина.

В конференцията се включиха и учители от различни български училища, които също представиха своя опит и добри практики.