Компостери за домакинствата в Свищовска община купуват със 150 хиляди лева. Средствата, уточняват от местната администрация, са отпуснати по ПУДОС, предаде кореспондент на "Фокус“. Целта на съоръженията е в тях да се съхраняват зелени и други биоотпадъци.

Безвъзмездната финансова помощ, която получават в крайдунавския град, е в размер на 143 493, 60 лева. Целта на проекта, който реализират, е да намали количеството на депонирани зелени и биоразградими отпадъци в региона, тяхното вредно въздействие върху околната среда и здравето на хората.

Идеята е да се популяризира компостирането и с него да се ангажират възможно най-много хора. Внедряването на компостерите ще доведе до по-добри практики в домакинствата. Предвидени за закупуване са два типа компостери. За жилищата, които са с по-малка незастроена площ и се отглеждат предимно декоративни растения и храсти - компостери от 740 л., а за домакинствата, в които се отглеждат едногодишни земеделски култури на територията на общината, са предвидени компостери от 1000 л.