Директорът на РИОСВ - Русе Дауд Ибрям проведе срещи с изпълнителните директори на "Оргахим“ АД и "Оргахим Резинс“ АД. По време на срещите се обсъдиха текущи въпроси, свързани с реализацията на внесените инвестиционни намерения на двете дружества, изпълнението на дадените предписания от извънредния контрол и набелязване на временни мерки за ограничаване разпространението на миризми до реализацията на техническите проекти.  

РИОСВ - Русе предостави на дружествата резултатите от изпитване на пробите отпадъчни води за наличие на летливи органични съединения (ЛОС), за да послужат на предприятията за анализ и сравнение с тези от собствения им мониторинг, както и за набелязване на мерки за елиминиране на ЛОС в отпадъчните води.

Към момента в ход е процедура за преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС за инвестиционното предложение на "Оргахим Резинс“ АД за изграждане на система за озониране към инсталацията за производство на синтетични смоли и такава за термична оксидация на отпадните води от технологичните процеси. До реализиране на техническия проект, по препоръка на контролния орган, дружеството следва да намери решение да събира и предава за обезвреждане т.нар. "процесни води“, тъй като те са потенциален източник на миризми. Ръководството на "Оргахим Резинс“ АД уверява, че ще приложи европейския опит в елиминирането на летливата органика в отпадъчните си води.

Инвестиционното предложение на "Оргахим“ АД е свързано с надграждане на съществуващо локално пречиствателно съоръжение за производствени отпадъчни води от площадка в Западна промишлена зона на гр. Русе.

По време на срещите от двете страни  е заявена готовност за оказване на пълно съдействие в интерес на развитието на икономиката в региона, нормалната експлоатация на градската пречиствателна станция и чистата околна среда. Екоинспекцията ще продължи да упражнява строг контрол за изпълнението на дадените предписания и набелязаните по време на срещите  мерки.