Комисията по културно и духовно развитие одобри също изменения и допълнения в Правилника за работа на фонд "Култура“, , предаде репортер на Радио "Фокус“ – Варна .. С тях се цели намаляване на административната тежест и осигуряване на по-гъвкави условия, чрез които по прозрачен начин ще се разпределят публични средства за финансово подпомагане на културни проекти. Една от промените е свързана със справянето с последствията от COVID-19. Юридически и физически лица ще могат да кандидатстват с до две проектни предложения в рамките на програмата за текущата година, но само едно ще може да бъде финансирано. Според друга поправка Експертният съвет вече няма да има право да пренасочва средства към други направления, в случай че има неусвоено финансиране или липсват кандидати в дадено направление.

Насоките за кандидатстване по направленията на фонд "Култура“ също получиха подкрепата на членовете на ресорната комисия. Сред задачите за 2022 г. е насърчаването на проекти, които са в съответствие с инициативата "Нов европейски Баухаус“ – иновативен културен проект за Европа. В сила остават облекченията относно собственото финансиране.

Кандидатите ще трябва да осигурят 5%, а не 30% собствен финансов принос, както беше заложено преди началото на пандемията. Допустимият процент на административните разходи в бюджета на проектите също се запазва до 25%. Заради COVID-19 и през 2022 г. направлението "Нови фестивали и конкурси“ ще остане неактивно.