Комисия прави днес оглед на сграфитото на Димитър Киров, засегнато от бурята в петък, съобщиха за Радио "Фокус" - Пловдив от пресцентъра на общината.

Бурният вятър събори в петък вечерта фрагменти от сграфитото "Захарий Зограф" на Димитър Киров, което се намира на стената на сградата на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" в началото на Стария град. Проблемът бе констатиран още същата вечер от директора на ОИ "Старинен Пловдив" доц. д-р Елена Кантарева-Дечева, която уведоми веднага заместник-кмета Пламен Панов.

Днес в 16 часа, на мястото ще се събере комисия, която ще извърши оглед и ще направи предписания. В нея ще участва арх. Емануела Маринска - представител на Регионалния инспекторат за опазване на културното наследство при Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство в Министерство на културата, доц.д-р Елена Кантарева – Дечева и.д. директор на ОИ "Старинен Пловдив“, проф. Тони Шекерджиева – Новак, ректор на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев“, художник-реставратор от ателието по реставрация и консервация към "Старинен Пловдив“, реставратор от ателието към Градска художествена галерия - Пловдив, арх. Нина Толева – Новак, експерт от отдел "Култура, археология и културно наследство“ на община Пловдив и др.

Екипът на Общинския институт е натоварен от заместник-кметът Панов със задачата спешно, във възможно най-кратък срок, да изготви проект за реставрация и консервация на сграфитото на Димитър Киров, което е изключително красиво и се вижда от всички посетители на Стария град.