Обстановката в Благоевградска област е усложнена във връзка с температурите. Това каза пред журналисти комисар Валентин Василев, директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Благоевград, предаде репортер на "Фокус".

По думите му, благодарение на съвместната работа между пожарникари и служителите на Югозападното държавно предприятие, ситуацията е под контрол.

"Благодаря на кметовете, чиито усилия и помощ са незаменими. За момента екипите се справят и овладяваме ситуацията", каза още той. 

По отношение на това какви са най-честите причини за възникването на пожари, той посочи, че човешкият фактор винаги е най-голям – било небрежност или умисъл, предстои да се установи, но в 99% от случаите човекът е причинител на огъня.

За пожара в РСМ комисар Василев припомни, че в неделя той е навлязъл на наша територия. 

"С усилията на горските служители и доброволците от община Петрич, и пожарната служба в южния град и съседния – Сандански, сектор СОТ, този пожар е ограничен и за момента извършваме само наблюдение по периметър. Нови навлизания на наша територия няма. От македонска страна летателна техника и наземни екипи ликвидират пожара. В момента дежурни са три екипа от пожарната и около 15 горски служители. Направена е минерализована ивица с помощта на тежка техника, предоставена от Община Петрич, която да не допусне преминаване на пожара отново в страната ни", обясни той.