23 многофамилни жилищни сгради ще бъдат обновени в община Кюстендил, съобщиха за "Фокус“ от Общината. Сградите са кандидатствали за финансиране по процедурата "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“ в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост, който се финансира от Европейския съюз.

Общата стойност на одобрените проекти е близо 26 840 000 лева. Целта на мерките, които ще се изпълнят, е енергийните характеристики на многофамилните жилищни сгради да бъдат подобрени и те да достигнат клас на енергопотребление "В“.

Цели се и намаляване на енергийното потребление на страната, редуциране на емисиите на парникови газове, 30% спестяване на първична енергия за всеки обект от жилищния сграден фонд, намаляване на енергийната бедност чрез намаляване на разходите за енергия, подобряване на условията и качеството за живот чрез технологично обновление и модернизиране на сградния фонд и др.

През януари 2024 година ще се подпише договор между МРРБ и Общината за предоставяне на средствата, които са изцяло безвъзмездна финансова помощ, на одобрените за финансиране сгради. От своя страна, местната власт ще сключи договори с одобрените блокове.   

Вижте в галерията списъка на одобрените за финансиране жилищни блокове.