По традиция по време на празниците Широка лъка е пълна както с местни, които се връщат при своите родители да празнуват, така и с много гости и туристи. Това каза за "Фокус“ Гергана Чотрева – секретар на читалище "Екзарх Стефан“ в селото. Живописното селце е едно от малкото населени места в Смолянско, в които коледуването все още се практикува на Рождество Христово.

"Още от следващата седмица коледарите в селото започват да се събират, за да си припомнят обичаите и да добият коледарско настроение. На Коледа още по тъмно сутринта момчетата с много ентусиазъм тръгват да обикалят селото. Идеята е да се мине през всеки дом и двор, защото коледарите благославят за здраве, благополучие и берекет. Те спазват традицията от миналото, въпреки че сега е малко по-модернизирана. Някога коледарите са тръгвали веднага след полунощ, а сега тръгват на сутринта на Рождество. Хората знаят, че те ще ги посетят и ги чакат с нетърпение. Дружината е около 10 момчета на различна възраст. Те пеят коледарски песни. От своя страна домакините ги даряват ко с каквото има, а в една къща по празници винаги се намира какво да се даде на момчетата. Събират и пари и по традиция момчетата даряват част от паричките за църквата в селото и това е тяхна вътрешна потребност“, поясни Чотрева.

Тя допълни, че от около 10 години насам, въпреки че децата в селото са малко, 2-3 дни преди Нова година в читалището организират работилничка за направата на сурвачки. "От време оно най-голямата радост на по-малките деца е да отидат на 1 януари да сурвакат също за здраве. В работилницата се включват и деца на туристите, отседнали в хотелите и къщите за гости и всеки е добре дошъл“, допълни секретарят на читалището.

Тя уточни, че след това започва подготовката традиционното през последните години Новогодишното парти под звездите. "Вече е традиция да посрещаме Новата година на центъра на селото отново с местните жители и с гостите. Пали се голям огън, съвместно с кметството осигуряваме и почерпка и чаша вино за присъстващите. Посрещаме Нова година с гайди и празнични хора. На 1 януари чакаме сурвакарчетата отново да посетят домовете в Широка лъка и да ни пожелаят здраве и берекет“, каза още Гергана Чотрева.