Ето каква е картината в област Пазарджик след първия тур на местните избори. Данните са при 100% обработени протоколи. 

В община Пазарджик Тодор Попов от местната коалиция "НОВОТО ВРЕМЕ" и Петър Кулински от ПП-ДБ са на балотаж след първия тур в Пазарджик. В общинския съвет първа е местната коалиция "НОВОТО ВРЕМЕ", втори са от ПП-ДБ с 9,93%. Трети и четвърти са ГЕРБ и БСП, а пети остават от "ЗАЕДНО ЗА СИЛНА ОБЩИНА" с 5,99%.

В община Батак за кмет е избран Георги Харизанов от БСП. Втори е кандидатът на ГЕРБ Димитър Балабанов. В общинския съвет първи са ДПС, БСП са втори, трети са ГЕРБ, четвърти са "Обединени земеделци". 

В община Белово ще има балотаж. Костадин Варев от СДС и Стойко Стефанов от "Алтернатива за гражданите" (КП БСП ЗА БЪЛГАРИЯ) ще влязат в битката във втория тур. В общинския съвет "Алтернатива за гражданите" (КП БСП ЗА БЪЛГАРИЯ) получава най-голяма подкрепа, следвана от СДС, ГЕРБ, "Движение нашият град", ПП-ДБ. 

В община Брацигово също ще има балотаж. Във втория тур ще се изправят Надежда Казакова от ГЕРБ и Мария Мадарова от "Движение нашият град". В общинския съвет влизат ГЕРБ, "Обединени земеделци", "Движение нашият град", "БСП за България", "Възраждане", ПП-ДБ. 

В община Велинград новият кмет ще бъде Костадин Коев от ГЕРБ с 55,56%. В общинския съвет първи са ГЕРБ, местната коалиция "Съюз за свободни демократи", ДПС, ИТН, "Земеделски народен съюз", ПП-ДБ. 

В община Лесичово новият кмет ще бъде Серьожа Лазаров с 54,62% от "Съюз на свободните демократи". В общинския съвет първи са "Съюз на свободните демократи", "Пряка демокрация", БСП, ДПС, ГЕРБ, ПП-ДБ, "Възраждане". 

В община Панагюрище ще има балотаж. Той ще бъде между Желязко Гагов и Никола Белишки от ГЕРБ. Двамата са с много близки резултати - Гагов е с 48,11%, докато Белишки е с 45,50%. В общинския съвет ГЕРБ са първи, следвани от ПП-ДБ. След тях са БСП, "ЕВРОРОМА", "Възраждане" и СДС. 

В община Пещера кмет ще бъде Йордан Младенов. Той печели убедително с 64,74% спрямо втория кандидат Николай Пенев. В общинския съвет първи са "Движение напред", втори са БСП, трети са местната коалиция СДС (БЗНС, Движение Гергьовден, ДБГ, БДС Радикали), четвърти ГЕРБ, пети коалицията "ВМРО - Българско национално движение". 

В община Ракитово кмет ще бъде Георги Холянов от БЗНС, който взима категорично победата със своите 72,72%. В общинския съвет първи са БЗНС, втори ИТН, трети ДПС, четвърти БСП, пети "ЕВРОРОМА". 

В община Септември победата е за Васка Рачева, която е издигната от местната коалиция "Развитие за Септември и региона" (ПП ОБЕДИНЕНИ ЗЕМЕДЕЛЦИ, ПП ГЕРБ, ПАРТИЯ КОНСЕРВАТИВНА БЪЛГАРИЯ). В общинския съвет коалицията получава най-много места, след тях са "Възраждане" и БСП. 

В община Стрелча Георги Павлов, издигнат от инициативен комитет, печели безапелационно. В общинския съвет първи са "Обединени земеделци", БСП, ГЕРБ, ДПС и ИТН.

В община Сърница Неби Бозов печели с 96,43% подкрепа. Любопитно е, че в общината няма друг издигнат кандидат. В общинския съвет ДПС са първи, ГЕРБ втори, БСП и ПП-ДБ съответно трети и четвърти.