В област Ямбол след местния вот петте общини ще се управляват от трима кметове, издигнати от местни коалиции, и един от "БСП за България“. Това съобщава "Фокус" след проверка в ЦИК.

В Ямбол за втори мандат кмет ще е Валентин Ревански, чийто мандатоносител беше "Пряка демокрация“. На тези избори обаче той получи и подкрепата на ГЕРБ.

В община Тунджа спечели Станчо Ставрев с 55.34%. Той бе издигнат от местна коалиция "България на регионите“ ("България на регионите“, "Има такъв народ“, ВМРО-БНД, "Левицата!“). Ставрев заема мястото на управлявалия пет мандата Георги Георгиев от БСП, който загуби балотажа с 43.47%/

След втория тур нов кмет има и община Елхово. Той се казва Петър Гендов, печели изборите с 53.86%, и е издигнат от коалиция между седем политически формации – "Продължаваме промяната – Демократична България“, "БСП за България“, "Български възход“, "Има такъв народ“, СДС, "Земеделски народен съюз“, ВМРО – БНД. Опонентът му Петър Киров от ГЕРБ бе кмет на Елхово четири мандата. Той загуби балотажа с 45.14%

В Болярово, осми пореден мандат спечели Христо Христов от коалиция "БСП за България“.

Община Стралджа запазва досегашния си управник. Трети мандат там спечели Атанас Киров, издигнат от местна коалиция "България на регионите“ ("България на регионите“, ГЕРБ, ВМРО – БНД, "Левицата!“). 

В община Тунджа кмет е Станчо Ставрев, изфигнат от Местна коалиция.