83,2 % от домакинствата в Кюстендилска област имат достъп до интернет в домовете си, съобщиха за "Фокус“ от отдел "Статистически изследвания“ към Териториално статистическо бюро – Югозапад. Според резултатите от проведеното изследване за използването на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата средно за страната процентът е 88.5.

По относителен дял на домакинствата с достъп до интернет през 2023 г. област Кюстендил се нарежда на 19-то място в страната. Най-голям е относителният дял на домакинствата с достъп до интернет в област София (столица) - 95.8%, а най-малък в област Монтана - 74.5%. За десетгодишен период относителният дял на домакинствата в област Кюстендил с достъп до интернет се е увеличил с 37.4 процентни пункта.

71.7% от лицата в област Кюстендил на възраст между 16 и 74 навършени години използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично на работа, вкъщи или на друго място. 76.0% от мъжете и 66.1% от жените в област Кюстендил използват интернет ежедневно или поне веднъж седмично. Както при мъжете, така и при жените този дял е по-нисък от средния за страната съответно - с 4.5 и 13.1 процентни пункта. Най-активни потребители на интернет са лицата с висше образование - 95.0%.

Резултатите показват, че относителният дял на лицата в областта, използващи глобалната мрежа за взаимодействие с административни органи и публични институции, е 34.5%, при средно за страната 29.7%. По този показател област Кюстендил е на шесто място в страната.