Ето как изглежда картината в област Кърджали след първия тур на местните избори. Данните са при 100% обработени протоколи. 

В община Кърджали новият кмет ще бъде Ерол Мюмюн. В общинския съвет ДПС печели с 58,53%. ГЕРБ е с 14,82%, "Възраждане" е с 8,66%, "БСП за България" е с 7,74, а ПП-ДБ - 5,94%.

В община Ардино ДПС печелят категорично кметската надпревара. Изет Шабан печели 80,80% от гласовете на гражданите. Втори с 14,83% остава Адам Персенски, издигнат от ГЕРБ. В общинския съвет ДПС отново са първи, втори се нареждат ГЕРБ, трети са от ПП-ДБ, а четвърти от БСП. 

В община Джебел ДПС също печелят убедително. Техният кандидат Неджми Али получава 93,55% от гласовете. Втори остава Ервин Хасан от ГЕРБ. В общинския съвет първи са също ДПС, втори са ГЕРБ, трети са БСП, а четвърти са ПП-ДБ. 

В община Кирково победата е за ДПС. Шинаси Сюлейман взима 78,58% от гласовете. Втори остава отново ГЕРБ с 14,00%. В общинския съвет очаквано първи са ДПС, втори са ГЕРБ, трети са БСП, а четвърти са ПП-ДБ. 

В община Крумовград кмет ще бъде Себихан Мехмед от ДПС. Втори остава Славчо Ириков от ГЕРБ. В общинския съвет първи са ДПС, втори са ГЕРБ, трети са БСП, четвърти са ПП-ДБ. 

В община Момчилград Илкнур Мюмюн от ДПС е първи с 87,53%. Втори е Димитър Кадиев от ГЕРБ, трети остава Бейсим Ариф от "Възраждане". В общинския съвет първи са ДПС, втори са ГЕРБ, трети са от "Има такъв народ", четвърта е местната коалиция между ДБГ и БСП. 

В община Черноочене Айджан Ахмед от ДПС е първи. Кемал Махмуд от ГЕРБ е втори, а Нурай Бекиров от ППДБ остава трети. В общинския съвет ДПС отново са първи, ГЕРБ са втори, Национално движение за права и свободи са трети, а БСП четвърти.