Ето как изглежда картината във област Враца след първия тур на местните избори. Данните са при 98,86% обработени протоколи. 

В община Враца кметът е ясен - това е Калин Каменов, който печели убедително надпреварата. 

В община Борован битката бе ожесточена. Иван Костовски от "Възраждане" печели изборите за кмет на община с 53,36% срещу втората Десислава Тодорова, която получи 42,58% от гласовете. В общинския съвет ситуацията не е по-различна - "Възаждане" са първи, "Съюз за демократичните сили" са втори, трети остават БСП. 

В община Бяла Слатина кандидатът на ГЕРБ Иво Цветков печели с драстична преднина пред втората Стела Илиева, издигната от БСП за България. Цветков събира 72,57%, а Илиева 11,05%. В общинския съвет ГЕРБ също печелят убедително, втори са от ДПС, трети са от местната коалиция БСП за България, а четвърти от ПП-ДБ. 

В община Козлодуй ГЕРБ печели кметската надпревара. Втори остава кандидата на местната коалиция "Заедно за силна община". В общинския съвет ГЕРБ също запазват първата позиция, "Заедно за силна община" втори, "Бъдеще за родината" са трети, "Възраждане" и ПП-ДБ съответно четвърти и пет. 

В община Криводол ГЕРБ също печелят кметската надпревара. Втори остава Евгени Ефремов от "Български гласъ". В общинския съвет ГЕРБ са първи, "Български гласъ" са втори, трети са "Левицата!", а четвърти остава местната коалиция "Бъдеще за родината". 

В община Мездра ще има балотаж. На втори тур жителите на града ще се изправят Иван Цанов и Генади Събков. В общинския съвет ситуацията е следната ГЕРБ, "БСП за България", ДПС, местната коалиция "Земеделски Народен съюз", "Възраждане", Коалиция "Алтернатативата за гражданите". 

В община Мизия, въпреки че резултатът е много близък между първия и втория, кандидатът на ГЕРБ Валя Берчева печели на първия тур. Даниел Йорданов остава втори. В общинския съвет ГЕРБ са първи, ПП-ДБ са втори, СДС са трети, БСП са четвърти, а пети са  "Бъдеще за родината".  

В община Оряхова ГЕРБ също печелят надпреварата. Втори, с разлика от почти 40 пункта, е кандидатът на "Възраждане" Робертино Маринов. В общинския съвет ГЕРБ са първи, "Възраждане" са втори, ДПС са трети, ПП-ДБ четвърти, а пети са БСП. 

В община Роман новият кмет ще бъде Валери Ролански. Той бе издигнат от местната коалиция ВМРО-БНД, Левицата, ДБГ, Алтернатива на гражданите, СДС. В общинския съвет първи обаче са ГЕРБ, втори местната коалиция ВМРО-БНД, Левицата, ДБГ, Алтернатива на гражданите, СДС, трети "Български възход", четвърти са местната коалиция ДПС, "Български възход" и "Новото време", пети са БСП. 

В община Хайредин Тодор Тодоров печели категорично надпреварата. Той бе издигнат от СДС, Партия на Зелените, Бъдеще за Родината, Движение за права и свободи-ДПС. Картината в общинския съвет е същата - местната коалиция, издигнала спечелилия кмет, е първа, втори са от ГЕРБ, трети от "Земеделския народен съюз", а четвърти от БСП.